Terdapat banyak jenis terapi urut, dari klasik dan moden yang mendalam kepada gaya yang lebih eksotik seperti shiatsu. Sama ada anda ingin mengeluarkan sedikit atau mempunyai  atau kecederaan, memilih gaya urutan boleh mengelirukan jika anda tidak pasti apa yang melibatkannya. Berikut adalah senarai jenis urut yang paling popular (termasuk beberapa yang mungkin baru kepada anda).

1) Urutan Aromaterapi

urutan+aromaterapi

Urut aromaterapi adalah urut Sweden dengan minyak tumbuhan wangi dikenali sebagai aromaterapi yang ditambah kepada minyak urut.Diperoleh dari bunga dan bahagian tumbuhan lain, minyak pati menawarkan aroma yang menyenangkan dan dipercayai mempunyai sifat penyembuhan. Lavender dan rose, misalnya, dikenali untuk menggalakkan kelonggaran. Walaupun minyak boleh dipilih untuk menangani keperluan tertentu, ahli terapi itu biasanya menggunakan minyak pra-dicampur untuk berehat, memberi tenaga, atau meningkatkan. Kesan aromaterapi yang menenangkan dapat memberi manfaat kepada pelbagai keadaan, termasuk sakit kepala, insomnia, gangguan pencernaan tertentu, sakit belakang, dan juga gejala pramenstruasi. Sebelum menerima urut aromaterapi, pastikan anda tidak alah kepada mana-mana tumbuh-tumbuhan yang digunakan dalam minyak, kerana ia boleh menyebabkan tindak balas pada kulit.

2) Urutan Sweden

Jenis urutan urut yang ditawarkan di kebanyakan klinik, gim, spa, dan pusat kesihatan, urut Sweden hampir sama dengan terapi urut. Urutan Sweden adalah berdasarkan konsep-konsep anatomi dan fisiologi Barat, berbanding dengan gaya berpusat tenaga yang lebih biasa dalam bentuk urut Asia. Menggunakan losyen atau minyak, ahli terapi urut biasanya bermula dengan pukulan umum yang luas dan kemudian beralih kepada pukulan spesifik untuk menangani masalah masalah. Terdapat lima asas pukulan dalam terapi urut Sweden: effleurage (long strok licin), petrissage (kneading, rolling, and lifting), geseran (wringing or small circular movements), tapotement (perkusi), dan getaran (gerakan goyang dan gemetar). Urutan Sweden menyediakan kelonggaran otot badan penuh, dan ia boleh menjadi sangat berguna jika anda pulih dari kecederaan.

3) Urutan Refleksologi

Seperti yang dilakukan oleh kaki anda? Ahli terapi menggunakan tekanan jari dan teknik seperti menguli dan menggosok untuk menggalakkan kelonggaran dan penyembuhan dalam badan.  “kawasan refleks” di tangan dan kaki, yang tenaga dipercayai disambungkan kepada organ dan bahagian badan yang lain. Dengan menggunakan tekanan kepada titik refleks, ahli refleksologi boleh mengimbangi sistem saraf anda dan merangsang endorfin, tindak balas keseronokan semula jadi tubuh, yang mengurangkan tekanan dan ketidakselesaan. Refleksologi bermula pada tamadun purba tetapi disempurnakan oleh pakar fisioterapi Amerika. Ini boleh menjadi terapi yang sangat santai, terutamanya jika anda berdiri sepanjang hari atau sudah letih, kaki yang sakit.

4) Urutan Hot Stone

urutan+hot+stone

Seperti namanya, panas menggunakan batu panas. Pakar terapi ini dipanaskan, batu halus pada titik-titik tertentu pada badan dan juga memegang batu-batu hangat semasa memberi urutan. Batu-batu biasanya basalt (batu gunung berapi yang mengekalkan haba dengan baik). Kehangatan batu dapat santai dan dapat melonggarkan otot yang ketat sehingga ahli terapi dapat mencapai ketegangan otot dengan cepat. Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, penyakit jantung atau urat varikos, anda harus menyemak dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda merancang mendapatkan urut batu panas. Begitu juga, jika anda mengambil ubat penipisan darah, pastikan anda mendapatkan pendapat perubatan terlebih dahulu.

5) Urutan Shiatsu

Bentuk badan kerja Jepun, urutan Shiatsu melibatkan tekanan setempat menggunakan jari terapi (atau kadang-kadang tangan dan siku), digunakan dalam urutan berirama di sepanjang tubuh. Setiap titik diadakan selama dua hingga lapan saat. Dengan akar dalam perubatan tradisional Cina, matlamat shiatsu adalah untuk merangsang titik akupresur pada badan untuk memperbaiki aliran tenaga dan membantu mendapatkan keseimbangan. Oleh kerana tiada minyak atau losyen digunakan, anda memakai pakaian longgar. Shiatsu biasanya dilakukan pada tikar di atas lantai atau di meja urut rendah dan sering digunakan untuk mengurangkan tekanan dan melindungi daripada masalah kesihatan berkaitan tekanan. Ia juga dipercayai berkesan untuk merawat keadaan seperti arthritis, insomnia, sakit belakang dan leher, sciatica, dan juga masalah sinus. Shiatsu boleh membantu meningkatkan tenaga, menggalakkan pemulihan daripada kecederaan, dan merangsang sistem pencernaan.

6) Urutan Kehamilan

Juga dikenali sebagai urut prenatal, urut kehamilan disesuaikan dengan keperluan ibu hamil tetapi paling sering digunakan untuk mempromosikan kelonggaran. Oleh kerana ramai wanita hamil mengalami kesakitan belakang dan kaki pergelangan kaki terutama pada bulan-bulan kemudian, urutan pranatal adalah cara yang selamat, bebas dadah untuk memberikan bantuan.

Pakar terapi urut yang telah menerima latihan khusus dan diperakui dalam urut prenatal tahu bagaimana untuk meletakkan dan menyokong badan wanita semasa urut, mengubahsuai teknik, dan elakkan bidang dan teknik tertentu semasa kehamilan. Kebanyakannya akan mempunyai meja istimewa yang membolehkan wanita berehat dengan selesa dan selamat semasa urut. Idealnya, anda perlu mencari seorang pengamal yang berpengalaman dan berlesen dalam urutan pranatal.

Urutan+selepas+bersalin

7) Urutan Selepas Bersalin

Sejurus selepas bersalin, anda sebenarnya masih terus mengerahkan tenaga untuk menjaga serta menyusukan bayi. Sesetengah posisi menyusu badan boleh menjadikan tubuh anda sakit dan tidak selesa pada awalnya. Urut selepas bersalin, jika dibuat dengan betul, dapat membantu anda untuk relaks dan melegakan rasa sakit yang dialami seperti lenguh, pening, sakit otot, sengal urat, dan lesu. Amalan ini amat berkesan dalam mengembalikan kesegaran kepada badan. Urutan Melayu Tradisional ini boleh mengurangkan stress, merehatkan tubuh, melancarkan susu, membantu peredaran darah dan meredakan kesakitan.

______________________________________________________________________________

Anda ingin lebih mengetahui tentang urutan terutamnya urutan selepas bersalin? Boleh visit ke https://www.facebook.com/tisasacademy/ atau https://www.instagram.com/tisasacademy/?hl=en. Untuk maklumat lebih lanjut anda boleh juga hubugi 018-365 8988 atau klik je link www.wasap.my/60183658988/tisasacademy kerana di Tisas Academy ada pelbagai program yang disediakan untuk ibu selepas bersalin.

Leave a Reply